2/8/13

Κιτ επιβίωσης για το καλοκαίρι

Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι συνήθως πιο ξέγνοιαστοι στο θέμα της διατροφής αλλά και γενικά καθώς ακόμα και οι πιο περίπλοκες εργασίες σταμάτανε κάποια στιγμή έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που τις πραγματοποιούν να ξεκουραστούν. Ο παράγοντας άγχος εξασθενεί (εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που ακολουθούμε τόσο αλλοτριωμένο τρόπο ζωής ώστε παραμένουμε αγχώδεις ακόμα και στη παραλία ή το βουνό) και σε γενικές γραμμές μας δίνεται η ευκαιρία για να κάνουμε κάποιες μικρές αλλά καίριες αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Αλλαγές των οποίων το αποτύπωμα θα γίνει αισθητό όλο τον υπόλοιπο καιρό και πιθανόν να μας βοηθήσει να εκτιμήσουμε τα στοιχεία της ζωής μας διαφορετικά.

Αν και ορισμένοι μαγειρεύουν ακόμα και στις διακοπές, οι περισσότεροι καταφεύγουν στη λύση της ταβέρνας ενώ κάποιοι δεν διστάζουν να στραφούν ακόμα και σε κονσέρβες ή επεξεργασμένες τροφές. Στη πράξη αν δεν παραθερίζουμε σε κάποια εξοχική κατοικία πλήρως εξοπλισμένη, το φαγητό αποτελεί μια ιδιαίτερη διαδικασία κάθε μέρα ενώ η απουσία του ψυγείου καθιστά σχεδόν αδύνατα τα τσιμπολογήματα (εκτός βέβαια από εκείνους που βρίσκουν καταφύγιο στα snacks του περιπτέρου). Επίσης, μια σειρά από δραστηριότητες (περπάτημα, κολύμπι και άλλα) καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο να φάμε ενδιάμεσα στα γεύματα  και αυτό από μόνο του είναι ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα. Λόγω της ζέστης καταναλώνουμε περισσότερο νερό και εφόσον δεν το παρακάνουμε, βοηθάμε τον εαυτό μας να αποτοξινωθεί μεταξύ των γευμάτων. Φυσικά αποφεύγουμε την πόση νερού αμέσως μετά το γεύμα και τουλάχιστον επί δύωρο. Ίσως μια-δυο γουλιές αρκούν για να μας ξεδιψάσουν αν νιώθουμε έντονα το αίσθημα.

Η διακοπή ορισμένων συνηθειών είναι επίσης ένα ακόμα από αυτά που μπορούμε να κάνουμε κατά τους θερινούς μήνες. Υιοθέτηση νέων συνηθειών επίσης. Μπορούμε ίσως να περιορίσουμε την ποσότητα του φαγητού μας και ταυτόχρονα να προσανατολιστούμε λίγο περισσότερο σε τροφές πλούσιες σε νερό και ιχνοστηχία καθώς το σώμα μας φαίνεται ότι λόγω της ζέστης έχει ανάγκη για πρόσθετη ενυδάτωση. Απλά και μόνο να στραφούμε στα προϊόντα που κατ' εξοχήν παράγονται και διατίθενται το καλοκαίρι (ντομάτες, αγγούρια, φασολάκια, καρπούζι κτλ) έχουμε ήδη κάνει ένα τέτοιο βήμα. 

Τα αναψυκτικά και οι μπύρες μπορούν μόνο περιστασιακά να μας δροσίσουν. 
Η ενυδάτωση πρέπει να είναι μακρά και όχι απότομη. Προτιμήστε να πάρετε το νερό σας από τις τροφές αντί να πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού. Μία ή δύο μερίδες φρούτα τη σωστή στιγμή της μέρας θα σας κρατήσουν για αρκετές ώρες ενυδατωμένους. Προτιμήστε φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αποφύγετε να τα καταναλώνετε πολύ ώριμα.

Μην διψάτε σε υπερβολικό βαθμό, αποφύγετε να προσθέτετε αλάτι στις τροφές.
Μην προσπαθείτε να φτιάξετε τη γεύση του στόματος σας τρώγωντας. Αν δεν έχετε καλή γεύση σημαίνει ότι το σώμα σας είναι σε κατάσταση αποτοξίνωσης, βοηθείστε το με αποχή από τις τροφές μέχρι να νιώσετε καλύτερη τη γεύση σας. Ηρεμήστε πριν φάτε, αν είστε αναστατωμένοι αφήστε το για αργότερα που θα έχετε ηρεμήσει. Αν νυστάζετε, πάρτε έναν υπνάκο και φάτε αργότερα. Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ εκτός αν σκοπεύετε να το ξημερώσετε.

Το φαγητό στη ταβέρνα αν και είναι μια σχετικά εύκολη λύση είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρει να σας καλύψει εντελώς ακόμα και στη περίπτωση να περνάτε εκεί τα 3/4 του χρόνου σας. Στην περίπτωση αυτή βέβαια μπορείτε να εκμεταλευτείτε της σχέση σας με χμ, τον μάγειρα και να τον παρακαλέσετε να μην βάζει υπερβολικές ποσότητες λάδι στα γεμιστά ή να μην βράζει πολύ ώρα τα φασολάκια κτλ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε από τη πόλη τα απαραίτητα αλλά αν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να προμηθευτείτε από τον χώρο των διακοπών προτιμηστε τα γιατί κάθε τόπος έχει άλλη ουσία και αυτό αποτυπώνεται στην αίσθηση των τροφών. Αν μείνετε σε επιπλωμένο διαμέρισμα σίγουρα θα βρείτε υποδομές μαγειρέματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση μαχαίρι - πηρούνι - κουτάλι εξυπακούεται ότι θα πρέπει να έχετε, όπως και κάποιο είδος σκεύους που κλείνει ερμητικά. Σκεφτείτε μαλιστα τρόπο να κρατάτε δροσερό το νερό. Φροντίστε και για κάποιο κατσαρολάκι επίσης. Η καλύτερη εστία αν επιθυμείτε να φτιάξετε κάποιο φαγητό με χρήση θερμότητας είναι η μικρή φιαλή υγραερίου. Τα ξύλα σίγουρα δημιουργούν πιο γοητευτική εικόνα αλλά ξεφεύγουν πιο εύκολα από τον έλεγχο. Ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν εμπειρία μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά. 

Μην χρησιμοποιείτε μαχαίρια ή φωτιά αν είστε υπό την επήρρεια ουσιών. Αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ μετά τροφής κοιμηθείτε μαζί με κάποιον άλλο/άλλη ή φροντίστε να είστε πεσμένοι στο πλάι για να αποφύγετε την κακοτοπιά της αναρρόφησης. Αποφύγετε την χρήση ουσιών σε κάθε περίπτωση που δεν είστε σίγουροι για α) το είδος τους, β) τις διαθέσεις του ατόμου που σας τις προσφέρει γ) αν συμφωνείτε με τα δύο πρώτα. 

Κιτ επιβίωσης

Ταχίνι
Αμύγδαλα
Σόγια κεμπάπ
Ρύζι μπασμάτι
Κινόα βασιλική
Ζυμαρικά Ζέας,
Πληγούρι
Φακή χονδρή 
Φασόλια μαυρομάτικα
Ρεβύθια
Αλάτι βοτάνων, μπαχαρικά
Φυτικά έλαια 
(λινέλαιο, ελαιόλαδο, σησαμέλαιο κτλ)
Συμπυκνωμένο χυμό τομάτας σε 
ατομικές συσκευασίες.
Για κάτι γλυκό πάρτε χαλβά
(δίχως υδρογονωμένα έλαια)
ή μαρμελάδα δίχως πρόσθετη ζάχαρη.
















Τώρα, αν δεν είστε χορτοφάγος ή/και στέκεστε θετικοί
απέναντι στη κατανάλωση τοξινών και ζωικών τροφών μπορείτε
να συμπεριλάβετε κάποιο είδος ψαριού σε κονσέρβα
(σαρδέλα, τόνο, σολωμό) ως πηγή Ω3 ή καλύτερα 
αναζητείστε το αντίστοιχο φρέσκο της περιοχής αν διαθέτει.
Καφέ, αλκοόλ, επίσης κάντε ότι καταλαβαίνετε.
Αν πρέπει να πάρετε ζάχαρη βρείτε μαύρη ή καλύτερα
ακόμα προτιμήστε στέβια δίχως πρόσθετα. 
Το μέλι μόνο του ή σε παστέλι είναι επίσης μια επιλογή
για όσους δεν έχουν ηθικό πρόβλημα με την εκμετάλλευση
και αυτού του έμβιου είδους από τον άνθρωπο.

Πάρτε και κάποιο τασάκι αν επιμένετε να καπνίζετε.

Το "κιτ" είναι σχετικά ελαφρύ σε βάρος και αναλογικά μπορεί να σας θρέψει ικανοποιητικά για πολλές μέρες χωρίς να έχετε προβλήματα του στύλ ¨ξελιγώματος" και πείνας δίχως τέλος ακόμα και ασκούμενοι σε απαιτητικές δραστηριότητες. 'Οταν φθάσετε στον προορισμό σας προμηθευτείτε λίγα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και είστε πλέον έτοιμοι να ξεκινήσετε με ενέργεια και καλή διάθεση τις διακοπές σας, όντας καλυμμένοι για τα πρωϊνά σας και για τα γεύματα εκείνα που ζητάτε κάτι σχετικά φθηνό, υγιεινό και γρήγορο. Σε μερικούς φούρνους μπορείτε καμιά φορά να βρείτε αρτοσκευάσματα με λίγη η καθόλου μαγιά που θα συνοδεύσουν περίφημα τις τροφές σας. Προσπαθείστε να μοιράσετε το ενδιαφέρον σας σε όλα τα πράγματα που έχουν να κάνουν με την ικανοποιητική σας παραμονή στον τόπο που επιλέξατε και προσφέρετε ανάλογη περιποίηση τόσο στο σώμα όσο και στο νου σας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου